dilluns, 16 de març del 2009

Wadi Rum (3), Jordània.

Continuem amb una de les més llargues i completes escalades, aquesta es tracta de la via: Inshallah Factor (450m, 6c EDinf.) al Jebel Rum, una via de 14 llargs en que hi tindrem que superar un sistema fisurat molt caracteristic al pany central de la paret, despres de fer.hi uns llargs de mur i flanqueijos, ens conduiran a un final apoteosic...una gran xemeneia que ens conduira en tres llargs al final de l'escalada; però no de les dificultats ja que un engorrós i dificil descens ens espera (contar-hi 2-3 hores).
La via de vermell
En total una bona activitat on nosaltres hi varem estar quasibe 11 hores sense mirar gaires mosques.....










Sistema central fisurat amb un primer llarg dificilissim 6b i un 6c força obligat!!
A tenir en compte epoca i el dia, millor que no faci sol, portar molta aigua en tot cas!!!
I informar-se bé del descens ja que és un autèntic laberint, amb rapels i talls exposats, alguns escaladors han passat algunes nits al lloro o han sigut rescatats per perdues....






Flanquig i cim


Lionhert (330m,6b, EDinf) Impressionant via de fisura principalment i alguns empotraments, cal dominar bé la tècnica o no anr justos de grau, no hi ha cap llarg fàcil, al segon,quart i cinquè hi ha la guinda del pastel....







Moments...










Del tot recomenable i indispensable per a una estada en Wadi Rum...aproximació evident desde la font de Laurence Sprint a trobar una canal evident on hi farem un pas molt curiós per a sota un bloc enpotrat...després ja amb fites.









Portar de tot per el que fa friends i tascons....
Pot ser útil i/o recomenable protegir-se les mans ja que hi ha alguns llargs on empotres bastant sino a comptar amb algunes ferides de més...

I per acabar: La Guerre Sainte (400m,7b (6c obli.) una fabulosa via totalment equipada.







La paret i la topo



Que si no és la única no ni deuen haber moltes més, a mà de coneguts autors francessos; aquesta assoleix un impresionant mur de 450 metres del tot verticals que en alguns moment, en el mur final, fins hi tot desploma... passarem amb 12-14 cintes i algun baguetillo per ponts de roca tot i que la majoria són possats.






Aproximació per dunes vermelles...



D'escalada atlètica pero de molt bona pressa i domina una escalada de passos llargs pero amb molt bona pressa, això si, cal anar ben servit de braços...











Estarem envoltats en un entorn per a mi, dels més màgics de wadi rum, una vall dominada per a unes dunes vermelles, tranquilitat i molt bon ambient....ambient de gran paret i sensació de buit...en resum crec que val molt la pena si es té el grau i les ganes de escalar-la ja que tampoc hi té un gran compromís al estar equipada amb quimics a prova de bombes a les reunions així com en alguns llargs i també parabolts i ponts de roca molts ponts de roca...










A comentar que nose si la via te moltes repeticions pero com sempre s'haurà de desconfiar una mica de la roca per a posibles sorpreses en arrencar-se algun que altre canto, per gran que sigui, nostres varem patir dues caigudes per aquest motiu, sort que varen ser de segon!!!
Apa doncs....aqui finalment us deixo amb el resum de Wadi...amb aquesta última foto de paisatge feta desde la via.
Si algú l'hi interessa qualsevol tipus de informació, ja sigui de logistica, com de vies hi ressenyes m'ho podeu fer saber i us ajudaré amb tot el que sigui posible.
Amb quatre paraules: Diferent, Màgic i Molt recomenable tanco la meva opinió sobre aquest viatge.

13 comentaris:

Mohawk ha dit...

M'he esperat a l'últim post per felicitar-vos, vaja passada d'activitat! Esteu fets uns cracks Jover-Bardi...

Quan al Desnivel va sortir el reportatge de la via de l'A. Petit vaig flipar amb l'entorn i les fotos... increïble poder-la repetir...

A tibar-li!!

RUMBA TEAM ha dit...

Al desnivel?? sabries dir-me el numero, em molaria veure l'article!

si realment els ha sortit una bona via.... recomenable.

Gràcies

Mohawk ha dit...

Aquesta tarda el busco, l'escanejo i li envio al Kueka, o passem el mail i te l'envio (el meu mail està al perfil del meu blog). Deu ser un número de fa 4 o 5 anys (els que fa que no el compro, ja, ja, ja...)

Todo bien ;)

Pitus ha dit...

Prou de posar les dents llargues!!

Impressionants vies i fotos.

FELICITATS!!!!!!!!!!!!!!

Piju ha dit...

viatge guapo i bon reportatge!
el primer cop que vaig veure Wadi Rum va ser a la Peli "Lawrence d'Arabia", potser fa vint anys, llavors començava a escalar i vaig pensar que seria un bon destí, que després s'ha anat consolidant.
M'has fet tornar les ganes d'anar-hi!
per cert, el Sergi, Francesc i Goiko acaben de tornar-ne, no heu coïncidit?

Lai ha dit...

Enhorabona!!! estic al·lucinada! :-))) per les vies, per les fotos, deu ser passada estar escalant en aquest paisatge desèrtic.
Respecte a l'escalada, hi ha vies més senzilles?. Més q res, x saber si hi puc somiar en anar-hi. De totes les que heu fet només un parell de vies crec q seria capaç d'escalar.

RUMBA TEAM ha dit...

ok Mohawk, moltes gracies! sino és aquesta tarda mateix tp passa res ehhh, Bernatjover@hotmail.com


Merci Piju, doncs si, a tu que tb et va la tapia ja tens un altre desti bo! doncs no, amb el goiko i teniem que anar junts i finalment i varen anar més tard no varem coincidir per pocs dies!!
E vist que aviat al taghia ehhhh, jo no hi he estat i ja m'apuntaria!! mola el tema compartir taxi...a veure si enganyo algu...Salut

Lai, i tant, jo penso que si que hi podries fer moltes vies, el que passa es que si vols fer quelcom de fisures no hi ha tantes obcions, pero de fàcils i clàssiques ni han que no vai fer...i en són de bones i repetides!!!

Lai ha dit...

Osti que guai! donava per fet q allà jo no hi podria escalar! :-D de fissures no en sé gaire, xo ak estiu penso fer un intensiu. Tot i així, l'arenisca, buff, difícil de practicar a prop de casa.
En el primer post parlaves d'un llibre de ressenyes. On el puc trobar?
Mohawk, t'agrairia molt q a mi tmb em passessis l'article del desnivel a lmartra@gmail.com
Moltes gràcies!

RUMBA TEAM ha dit...

ei lai, nose jo no el vai trobar!! ni havia un de vell per alla en una botiga on podiem consultar-l'ho i copia el que interessava!!

el llibre es diu: Treks and Climbs in Wadi Rum de Tony Howard es del 97 crec i la ultima edicio del 2003 tot i que no actualitzat!!!
si vols en més calma et busco que crec que tenia un enllaç bo per consultar-ho per internet...
desde aqui casa no vaig trobar-lo enlloc.. apali
Bernat

Lai ha dit...

Bernat,
Si és xungo de trobar, doncs res, quan aquest viatge tingui data, ja et tornaré a preguntar! Gràcies!
I gràcies a tu tmb, Mohawk! :-)

lali i quim ha dit...

Eps estem preparant una escapada a Jordania i tenim dubtes pel que fa a la durada, volem escalar, anar a Petra i al mar Mort....creus que amb 10 dies n'hi ha prou? o farem curt?
ens molen les fisures i ara acabem d'arribar d'Indian Creeck....quantes vies creus que valen la pena ?
gràcies!
si veus aquest comentari i ens pots contestar el meu mail es: laliquim@hotmail.com

kalamontse ha dit...

bones!

d'aqui un parell de setmanes vaig cap el wadi... unes cosetes: en alguns llocs llegeixo que fa molta calda i en d'aqltres molt fred (al febrer...) ja sé que és el desert i que hi ha grans oscil·lacions tèrmiques però, de quines temperatures parles??? ho dic per anar triant roba...

quines creus que són les ascensions obligades, per a tu???

enllaços, webs de referència...he trobat cosetes però per si de cas tho demano, no sigui que en trobi de noves...

moltes gràcies per avançat i ja t'explicaré!!!

Anònim ha dit...

ei si vols pasem el email i ho xerrem!!
Bernat