dilluns, 8 de novembre del 2010

Amargor i obres

Últimament a part d'alguns dia d'esportiva (amb resultats amargs o molt amargs!) He fet poques vies. Aclareixo el comentari anterior i exclamo que l'esportiva ens condueix a un esport de moda i consum amb tot el que comporta!
Col.lapse, crits, soroll, impacte, ...una llista enorme, això sí, practiquem l'esport que ens agrada, compartin emocions i fins hi tot xulejan o pujan més les espatlles amb els que tenim el voltan... la llista seria enorme i també en tindria de bones exclar!!
El problema el tenim o el tindrem quan ens trobem en zones privades o més important encara dins a Parcs Naturals!! Ara mateix em toca a mi de ple: http://cabacesfree.blogspot.com/2010/11/prohibicio-les-crestes.html i sincerament no se que pensar després de passsar el cap de setmana per tarragona!
Jo tot hi haver dedicat moltes hores i esforç a equipar unes vies que potser principalment eren per a mi i els col.legues hi ara per la moltitud, ara mateix no se si he fet bé! en fin... no tinc moltes ganes de rallar-me sobre el tema, però si crec i dic, que si no ens plantegem una manera diferent de fer i practicar l'escalada potser ens ho acabaran prohibint a la força! I segur que ens ho Mereixem!! Penya ull i molt respecte per l'entorn!

Ara però estic treballant amb un nou projecte que ja falta poquet per fer-se realitat! Aquest cop a Montserrat! feia temps que tenia ganes d'obrir.hi quelcom... ja duem un parell de jornades amb el "Mestre Unglero" http://piratasdelgrado.blogspot.com/
Gràcies

11 comentaris:

Anònim ha dit...

nene no et ratllis, les teves vies són la puta canya, i tot el que hem posat ho podem treure i disfrutar encara més a fondo. Passi el que passi, les roques sempre estaran allà per qui les estimi. EL GRAU HA MORT!!!!

FERRAN

Fino ha dit...

Anar amb respecte i humiltat hauria de ser la primera premisa de qualsevol persona que s´acosta a la muntanya.

Pobres futures generacions!

Anima´t que aviat tindrem enllestida la feina!

Mohawk ha dit...

Tot el que planteges fa que pensar...

Ànims i felicitats pel vion orriuenc, corto pero inteso!

A tibar-li!

Anònim ha dit...

Gràcies a tots!
Si mohawk, és una molt bona linea, llàstima que feian falta parabolts per l'entrada pq sinó s'hagués fet en clean! encara falta però col.locar un bolt a la sortida abans d'alzina! que et va semblar de grau?
Salut, Bernat

Mohawk ha dit...

Ah!, que falta un bolt! Ja, ja, ja... vam flipar amb el regalet final de "echarle morro" des de l'últim parabolt!! Jo crec que emplaçant les peces abans si que es deu poder fer amb "catxarros", ara, dubto que quedin gaire bé a la part més horitzontal de la fissura... a mi els bolts em van venir molt bé, ja, ja, ja!

Del grau, el que digui el Kueka, que jo d'això ja fa temps que no hi entenc, je, je, je...

A tibar-li!

TR ha dit...

Paciencia !!

El que et diria és que TOTA ACCIÓ TÉ UNA REACCIÓ.

Pots formar PART de les accions i per tant les reaccions t'afecten.

Pots no formar part de les accions i et poden afectar les reaccions.

O pots no formar part de les accions i evitar que t'afectin les reaccions.

l'ESCALADA ESPORTIVA é s tant de consum com la de MONTREBEI o la dels DRUS...he vist més cordades alguns findes allà que en algunes zones de esportiva...tot depèn d'on vagis.

Si penges i difons una zona i la convreteixes en "de moda", t'afectarà veure-hi massificació. difondre cabacés té el cost que destaques...

Si no fas res per difondre-la però acaba estant petada ( pel boca a boca), t'fectarà veure-la, però no en seràs resposnable.

Si no fas res per difondre-la . i a sobre es tracta de una zona poc comercial ( d'esportiva, que n'hi ha), estaràs tranquil...generalment s'aprèn poc si optes per l'autarquia ( exemples de localismes desquiciats a manta te'n podria donar)

Per tant, des del moment enq ue tenim blogs, difonem info i ens arada equipar, les conseqüències poden ser imprevisibles, o previsibles si no les gestiones adequadament...

Les zones BEN EQUIPADES, amb ACCÉS CURT i de NIVELL MIG acostumen a estar petades...en les vies CLASSIQUES et pssa igual ( ves als DRUS, AL MONTBLANC a l'EVEREST o a la AG. del MIDI, ECRINS, YOSEMITE, etc..).

Fa anys que es pot anar a zones de esportiva molt bones on dificilmnet coincideixes amb ningú...investiga i le strobaràs...son GENIALS.

El problema no és l'esportiva, és la gent i la difusió d'qust esport.

Amb això no vull crear polèmica, ni criticar cap opinió, però posats a analitzar igual ho hauriem de fer més "finament" sinó sempre acaben pagant els plats els mateixos...

Salut i pàciència!!! felicitats per equipar i difondre bons llocs!!!

Pukignon ha dit...

TR: Crec que no és tan simple, l'equipador no és responsable del comportament de la gent. L'equipador que difon no ho fa necessàriament pel seu ego, sinó perquè vol compartir. L'ús que posteriorment se'n faci no depèn directament del mitjà de difusió utilitzat. Ara, jo si que he après una cosa, no difondré més vies que equipi, només les coneixeran els meus amics.

Pietro ha dit...

Una autèntica llàstima lo de les Crestes. I m'estranya perquè jo hi havia anat dues vegades i haviem estat sols.
En la meva humil opinió no tens cap motiu pel qual rallar-te. Si sempre estem analitzant per què fem les coses i si les hem fet bé o no, mai fariem res!
Jo els dos cops que he anat allà vaig estar parlant amb el propietari i va ser molt amable i receptiu cap als escaladors. Pobre home, no s'imaginava l'allau que li venia a sobre! Simplement, com diu el Tranki, les zones de grau mig, aproximació curta i bones vies van molt buscades i tard o d'hora (la difusió avui en dia és inevitable) s'acaben massificant.
Per mi una manera d'actuar correcta seria canviar de sector si quan hi arribem ja veiem que està ple de cotxes i ni tant sols trobem un bon lloc per aparcar.
En fi, esperem que tot s'arregli, ánims i a seguir escalant i acabant projectes!

Anònim ha dit...

...la moda pasarà...i les cresstes tornaran...
...ni putu cas a les regulacions (PACA)

Anònim ha dit...

Benvolgut Paca,
d'entrada, sense coneixe't, sàpigues que et respecto absolutament com a escalador i que llegeixo habitualment els teus comentaris amb un somriure als llavis. Entenc la teva postura sobre les regulacions, i que puguis sentir ràbia davant regulacions fetes des d'un despatx de BCN, i sovint mal fetes. Però hi ha moltes regulacions ben fetes i necessàries, consensuades entre escaladors i altres persones que també tenen dret a disfrutar de la muntanya i que no tenen perquè suportar les molèsties que els puguin ocasionar els escaladors, especialment si són els habitants del poble i propietaris del terreny. També entenc, mal li pesi al TR, que hi ha tipus d'escalada més agressius que d'altres amb la muntanya i que necessiten una regulació més estricta, més enllà de la difusió que se'n fagi (quan a Cabacés no havíem piat res ja hi havia merda als sectors). A Cabacés la regulació que estem començant a treballar amb el propietari passa per no donar més importància a l'activitat escaladora que a les altres, i a la pròpia del propietari que és el pagès que conrea la terra i que no el qualificaria precisament com a capriciós, sinó que fa unes demandes molt lògiques. Molt sovint sembla que als escaladors no ens importa res més enllà de la nostra activitat, i no ens preguntem què aportem al nostre entorn.
Així que espero que si disfrutem algun dia de la teva presència a Cabacés respectis les regulacions i respectis Montsant i la gent que hi viu i hi treballa.

una salutació

ferran

Anònim ha dit...

merci pels comentaris, quina encesa porta tot plegat! De fet si és així és que ens efecta no? mola!!
Jo en resum estic ben tranquil del que he fet com a equipador d'aquesta pedra (no deixa de ser una pedra) ara, no em puc fer n'hi sentir-me responsable de l'ús que s'en fagi!
Amb això vull dir que amb difusió o sense, que si amb aprox o sense, de moda o sense, regulacions o sense, però si que penso i ho veig cada cop més amb els meus propis ulls (No només cabacés) que el comportament de molts escaladors no és l'adequat (Potser tampoc el meu??nose...) però si que ens ho hauriem de plantejar i fer coses com diu l'amic pietro d'arribar a un lloc a petar i??? otro mas!
Així en podriem dir bastantes!
De fet també sóc consient que tot esport a la muntanya de mases passa el mateix, treking, bici (ara torna moda no??) i ara els bolets (supermoda!), jo aquest any m'he comprat 3 cistells!jajaja
En resum, si no col.laborem i evitem el tema, ja ens ho faràn desde el despatx de Barcelona com diu en Ferran! penso que no estem gens lluny perquè l'administració reguli moltes activitats d'oci a la natura (parcs naturals sobretot)! i de ben segur que començarà per les més fàcils i més impacte produeixin! Fa dos dies anavem amb moto trinxant tots els camins que voliem, ara ull per on vas, a collserola prohibeixen circular amb bicicleta per molts corriols, en fin

Tr, també estic d'acord amb tu que hi ha molts recons de vies guapes i solitaries, nom`´es fa falta buscar i caminar! espero que sigui així per molts anys.
Salut a tots i bones escalades!

Bernat